5 gouden tips voor het dragen van een fietshelm

Het dragen van een fietshelm is een vrijwillige keuze, maar kan zeker bij bepaalde takken van sport wel worden aangeraden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij wielrennen over de openbare weg en tijdens het mountainbiken. 

In het reguliere verkeer is het zeldzaam dat een standaard fietser met een fietshelm op is te zien. In Nederland is de fietshelm niet verplicht en mensen zijn het dan ook niet gewend om met een helm op te fietsen. Als de keuze wordt gemaakt om een fietshelm te dragen, dan kan er met de volgende 5 tips rekening worden gehouden. De tips hebben niet alleen betrekking op het dragen van een helm tijdens het fietsen, maar ook op de aanschaf ervan.

Fietshelm: 5 gouden tips

1. Bij de keuze voor een fietshelm is het aan te raden om met de functie van gebruik rekening te houden. Het gebruiksdoel bepaalt namelijk onder meer welk type helm het meest geschikt zal zijn om te dragen. Als een fietshelm slechts sporadisch wordt gebruikt, kan er uiteraard met de prijs rekening gehouden worden door niet het duurste exemplaar aan te schaffen.

2. Daarnaast is het bij de aanschaf van een fietshelm aan te raden om op de aanwezigheid van een keurmerk te letten. Het keurmerk EN 1078 dat in de label van de fietshelm staat vermeld, laat zien dat er sprake is van een goedgekeurde helm op Europees niveau, waarbij er aan de minimale eisen voor veiligheid en bescherming wordt voldaan.

3. Kies de juiste maat. Meet daarvoor de hoofdomtrek 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen en zoek in de matentabel de bijpassende maat op die aansluit bij de hoofdomtrek. Een te krappe helm is uiteraard niet comfortabel en past niet goed, maar een te ruime helm is ook niet gewenst.

4. Een fietshelm moet altijd goed op het hoofd worden geplaatst. Dat betekent dat de helm recht op het hoofd moet worden gezet in een horizontale positie. Verder is het belangrijk bij het opzetten van de fietshelm dat de bandjes onder de kin gesloten moeten worden.  Als het bandje niet wordt gesloten, kan de helm bij een valpartij of botsing namelijk van het hoofd afschieten.

5. Er is nog een tip om mee rekening te houden bij het dragen van een fietshelm en dat is dat de helm om de zoveel tijd vervangen moet worden. Afhankelijk van het gebruik en kwaliteit van de helm wordt aangeraden om na drie tot vijf jaar over te gaan tot vervanging van de fietshelm. Daarbij wordt geadviseerd een nieuw exemplaar te kopen en niet de keuze te maken voor een tweedehands model. Daarvan kan namelijk nooit met zekerheid gezegd worden of er ooit sprake geweest is van een val. Een fietshelm zal na een val namelijk niet meer de juiste bescherming bieden en moet in een dergelijke situatie dan ook vervangen worden.

De bovenstaande tips bieden de gelegenheid om de juiste fietshelm te kopen en met een aantal andere aspecten rekening te houden. Op het gebied van fietshelmen zijn er vele mogelijkheden, zodat altijd het perfecte model gevonden kan worden.

Fietshelm kopen

Zoals gezegd zijn er een aantal tips die betrekking hebben op het kopen van een fietshelm, bijvoorbeeld rekening houden met de juiste maat en met het gebruiksdoel. Het aanbod is zo divers samengesteld dat er met persoonlijke voorkeuren rekening kan worden gehouden. Bovendien zijn er nog een aantal tips die betrekking hebben op de aanschaf van fietshelmen.

Als er intensief gebruik van wordt gemaakt tijdens het uitoefenen van een sport, zoals mountainbiken, dan is het aan te raden om een fietshelm te kopen die over voldoende ventilatiegaten beschikt. Een helm met ventilatiegaten zorgt namelijk voor een goede luchtstroom en zal voorkomen dat het hoofd oververhit raakt.

Een oververhit hoofd kan niet alleen voor lichamelijk ongemak zorgen, maar kan ook leiden tot een verminderd reactievermogen en dat kan tot gevaarlijke situaties zorgen.