Wat moet je weten over het behalen van een motorrijbewijs?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Ben je van plan je motorrijbewijs te halen? Dan hebben we nog een paar tips voor je, zodat je gemakkelijker je motorrijbewijs kunt halen. Een goede voorbereiding is het halve werk, dus waar wacht je nog op?

Verschillende categorieën van het motorrijbewijs

Voordat je je motorrijbewijs gaat halen, is het van belang hier het een en ander over te weten. Zo kent het motorrijbewijs drie categorieën. Welk type rijbewijs je mag halen is afhankelijk van het vermogen van de motor, maar ook van je jouw leeftijd en je ervaring.

  • Rijbewijs type A1, is voor de lichte motor met het maximale vermogen van 11 kW. Je mag vanaf achttien jaar praktijkexamen afleggen.
  • Rijbewijs type A2, voor de middelzware motor en het maximale vermogen van 35 kW. Je mag vanaf twintig jaar examen doen.
  • Rijbewijs type A, voor de zware motor en een onbeperkt vermogen. Je mag vanaf 22 jaar examen doen (maar je hebt daarbij wel minimaal twee jaar rijbewijs A2 nodig).

Ben je al bekend met de systeemhelmen? Systeemhelmen zijn razend populair, omdat je het kinstuk open en dicht kan klappen. Zo kan je het kinstuk onder het vizier als het ware over je vizier heen klappen voor wat meer verkoeling. Kijk bijvoorbeeld eens bij de systeemhelmen van Schuberth en oordeel zelf!

Kledingvoorschriften motor rijden

Voordat je je motorrijbewijs haalt, is het ook goed om te weten wat de kledingeisen zijn. Je hebt handschoenen nodig die de hand en het polsgewricht volledig bedekken en beschermen. Ook dien je een broek te dragen die de benen volledig bedekt en beschermt. Je hebt een jas nodig die je bovenlichaam bedekt en ook je armen moeten volledig bedekt zijn. Ook moet je schoeisel hebben wat tenminste de enkels bedekt en zal beschermen. Een helm mag natuurlijk ook niet ontbreken.

Een paar tips waar je op let wanneer je met de motor weg gaat en wanneer je je rijbewijs wil halen. Voordat je op examen mag, dien je eerst de theorie te beheersen en voldoende ervaring op te doen in de praktijk. Hoeveel lessen je daarvoor nodig hebt, hangt af van je ervaring en hoe snel je het door hebt. De rij instructeur kan je daar meer informatie over geven. Als laatste tip willen we je graag meegeven dat het verstandig is om eerst te bekijken wat de totale kosten zijn en wat voor jou haalbaar is. Het behalen van je motorrijbewijs dien je op je gemak te doen, zodat je alles goed beheerst en veilig kunt rijden!

Lees ook: Zijn zijspiegels verplicht op een motor en scooter?