Het verschil tussen een scooter- en motorhelm

Scooterhelmen en motorhelmen zijn in overvloed te vinden, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee type helmen? Het is een veel gestelde vraag. Het antwoord op deze vraag is dat er eigenlijk geen duidelijke verschillen zijn. Het is zelfs zo dat er, wettelijk gezien, echt geen verschil is. Zolang de helm het Europese keurmerk ECE 22.05 heeft, mag je er zowel op de scooter als op de motor mee rijden.

Beter, duurder, veiliger

In principe zou je denken, hoe hoger de snelheid van het voertuig, hoe groter de eisen aan een helm. Daarom zou het logischer zijn wanneer men aan een motorhelm hogere eisen stelt dan aan een scooterhelm. Maar dit is niet het geval. Wettelijk is er dus geen verschil met een scooterhelm of motorhelm van een veel hogere prijsklasse, zolang beide helmen het ECE 22.05 keurmerk hebben. Maar er is wél een verschil tussen een motorhelm en scooterhelm wat betreft het materiaal.

Een helm bestaat uit verschillende ‘lagen’. Een harde buitenkant, ofwel helmschaal, die de grootste klap opvangt en een zachte binnenschaal die de energie van de klap absorbeert en over een groter oppervlak verdeelt. Goedkopere helmen hebben veelal een plastic buitenschaal die enigszins flexibel is, met een redelijk harde binnenschaal. De absorberende waarde van dit type helm is lager dan van andere materialen. Bij duurdere helmen maakt men gebruik van technisch materiaal met een hogere absorberende waarde. Het absorberend vermogen van dit soort helmen is vele malen hoger.

Eigenlijk kun je dus concluderen dat hoe hoger dat absorberend vermogen is, hoe duurder de helm wordt. Ergens langs die lijn verschuift de naam van de scooterhelm en verandert in ‘motorhelm’. Er is geen scherpe scheidslijn bij het verschil tussen een scooterhelm en motorhelm.

Verschillende typen scooter- en motorhelmen

Er zijn drie soorten helmen, dit geldt zowel voor de scooter- als motorversie:

Welke helm voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van je budget, de manier en frequentie waarmee je rijdt én het type voertuig dat je hebt, want elke helm heeft een soort imago. Zo wordt een jethelm veel gedragen door bezitters van Harley-Davidsons en Vespa’s. Rijd je vaak en veel lange afstanden, dan is een integraalhelm erg comfortabel. Rijd je veel korte ritjes en vooral met mooi weer, dan is een systeemhelm erg fijn.

Voor- en nadelen van scooter- en motorhelmen

Hoewel de scheidslijn tussen beide type helmen dus niet echt duidelijk is, kun je wel zeggen dat beide soorten voor- en nadelen hebben. Voordelen van een scooterhelm zijn de lagere prijs en het feit dat daarmee de drempel om de helm te vervangen, veel lager is. De voordelen van motorhelmen zijn wat uitgebreider. Over het algemeen bieden ze meer comfort en meer extra functies. Het nadeel is dan weer de hogere prijs en hogere drempel om de helm te vervangen. Welke helm je ook kiest, bij Helmonline heb je ruime keuze in goede merken voor een scherpe prijs, zoals Caberg, HJC, Schuberth, Scorpion, Shark en VINZ.