Blijf een jethelm met losse bril zitten?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Een jethelm kan uitstekende gecombineerd worden met het dragen van een bril. Daarnaast zijn er modellen die al van een stoere bril zijn voorzien. Dit type brillen kan op de jethelm worden bevestigd en geeft de motorrijder een extra stoere uitstraling. Er zijn voor wat betreft de combinatie van brillen en jethelmen dan ook verschillende opties beschikbaar.

Het is overigens ook comfortabel om een bril te dragen tijdens het rijden op de motor als er sprake is van een jethelm zonder vizier. Als je namelijk zonder bril met grote snelheid op de motor rijdt en er staat wind, dan kunnen de ogen gaan tranen. Het is dan prettig dat een bril de nodige bescherming kan bieden.

Losse bril vastzetten

Er zijn doorgaans twee manieren, waarop een losse bril aan een jethelm bevestigd kan worden. Zo is het mogelijk om de bril vast te maken doordat er klittenband gebruikt is, maar is er ook een andere optie beschikbaar. De losse pilotenbril kan namelijk eveneens worden vastgezet met drukknoopjes.

Over het algemeen blijft een jethelm met losse bril prima zitten, maar er kunnen zich uiteraard altijd situaties voordoen, waarin dat niet het geval is. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het klittenband niet goed aansluit of doordat er zoveel wind staat en er met een dusdanige snelheid wordt gereden dat de wind er grip op kan krijgen. Dit zijn echter wel uitzonderingen en zeker als het gaat om de motorbrillen die er speciaal voor gemaakt zijn om op de jethelm te plaatsen.

Indien de voorkeur niet uitgaat naar een losse bril die met klittenband of met drukknoopjes kan worden vastgezet, kan er van nog een andere optie gebruik worden gemaakt. Zo zijn er creatieve motorrijders die gebruikmaken van simpele tie wraps of voor het vastmaken dubbelzijdig plakband gebruiken.

  • Klittenband
  • Drukknoopjes
  • Tie wraps
  • Dubbelzijdig plakband

Indien de losse bril wordt vastgemaakt aan de jethelm om alleen een stoere look te creëren, dan hoeft er geen rekening mee te worden gehouden om de bril op een simpele manier los te maken. Dat is natuurlijk wel het geval als de jethelm met motorbril niet alleen voor de stoere look dient, maar ook gedragen wordt tijdens het rijden op de motor.

Lees hier over alle voor- en nadelen van jethelmen.

Jethelm en bril

Bij het dragen van een jethelm en bril is het belangrijk dat de bril goed rond de ogen afsluit. Als dat namelijk niet het geval is, dan kan er zeker als er veel wind wordt gevangen een situatie ontstaan, waarbij de ogen gaan tranen. Een pilotenbril kan met een elastisch riempje rond de helm worden vastgemaakt. Ook in dit geval kan er in de loop der tijd een probleem ontstaan, waarbij de motorbril los kan raken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk als het riempje aan elasticiteit verliest.

Het is altijd mogelijk om bij het verlies van elasticiteit van het riempje een nieuw exemplaar te bestellen, zodat de motorbril weer stevig aan de jethelm komt vast te zitten en geen kans krijgt om los te raken.

Een jethelm is overigens een van de helmsoorten die het dragen van een bril wat comfortabeler maakt. Bij het dragen van een systeemhelm is dat namelijk minder het geval doordat er weinig ruimte wordt geboden om een gewone bril te dragen.

Veelvoorkomende vraag: zijn jethelmen luidruchtig?

Motorfietsbrillen

Naast dat er een mogelijkheid wordt geboden om een bril vast te maken aan een jethelm wat een stoere look creëert, is er natuurlijk ook gewoon een mogelijkheid om een losse motorfietsbril te kopen die dan niet als doel heeft om aan de jethelm bevestigd te worden, maar vooral gedragen wordt om de ogen tegen de wind te beschermen.

Er zijn zelfs motorfietsbrillen op de markt, waarbij de kleur wordt aangepast aan de hand van de mate van UV-stralen. Als de zon dan volop schijnt, wordt de lens geheel automatisch donkerder en als het donker en bewolkt weer is, dan wordt de lens weer wat minder donker afgesteld.