Off road tip: de smokkelroute in Andorra

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Houd je er wel van om off road te gaan met je motor? Dan is de smokkelroute in Andorra zeker iets voor jou. Deze route gaat deels over verharde wegen, maar je moet ook veel off road rijden als je de gehele route wil volgen. Dit maakt de route niet alleen veelzijdig, maar ook best spannend om te volgen. Meer weten over deze bijzondere motorroute? Lees dan snel verder, want op deze pagina lees je meer over de smokkelroute en krijg je bovendien enkele tips om deze route te volgen.

De smokkelroute: off road, veelzijdig en spannend

De smokkelroute is een van de mooiste motorroutes in Europa, die je langs de oostelijke zijde van de Pyreneeën voert. Wat de route zo populair maakt, is het feit dat deze erg veelzijdig is. De route voert je door grote steden als Andorra la Vella (tevens het startpunt), maar ook door gebieden waar helemaal geen weg aangelegd is. Dit betekent dat je een groot deel van de route off road moet rijden. Dit maakt de smokkelroute extra leuk en ook een beetje spannend.

De totale afstand van de route, als je deze helemaal volgt, is 185 kilometer. Je kunt er ook voor kiezen een deel van de route te volgen, maar dit is eigenlijk zonde. Als je slechts een deel van de route volgt, mis je gegarandeerd iets moois, leuks en/of spannends. Daarom raden wij je aan om de volledige route te volgen.

> De IS-17 HJC: Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd!

De smokkelroute volgen: 3 tips voor een geslaagde vakantie

Houd je er wel van om off road te rijden en wil je de smokkelroute daarom graag volgen? Lees dan eerst onderstaande drie tips en je weet zeker dat je een geslaagde motorvakantie hebt.

  • Neem de juiste motor mee op vakantie. Heb je geen motor waar je goed off road mee kunt rijden? Huur dan een goede motor en neem deze mee. Als je de verkeerde motor meeneemt, kun je minder goed van de route genieten omdat je continu bezig bent met je voertuig.
  • Reserveer je hotel(s) van tevoren. Op de smokkelroute zijn niet veel hotels te vinden. Regel je jouw accommodaties van tevoren niet, dan is de kans groot dat alles vol zit. Zeker in het hoogseizoen!
  • Neem een tentje mee. In een hotel slapen is relaxed, maar eigenlijk is het veel leuker in een tentje te overnachten als je de smokkelroute volgt. Op deze manier krijg je de unieke ervaring van de off road motorroute nog beter mee.

Verder raden wij je aan je motorvakantie op het juiste moment te plannen, namelijk in het voorjaar of in de zomer. In de winter kan het gevaarlijk zijn de off road route te volgen, simpelweg omdat er dan sneeuw in het gebied kan liggen. Off road rijden is al spannend, maar met sneeuw op de grond is dit helemaal een uitdaging. Net na de zomer kun je de route ook nog rijden, maar dan is er wel meer kans op regen en mist. Check de weersverwachting voor vertrek en je weet zeker dat je met een lekker zonnetje over de smokkelroute kunt rijden.

> Kortingen tot wel 40%: Bekijk nu de RPHA 11 HJC!

De Napoleon motorroute in Frankrijk: Bekijk deze geweldige route snel!