Hoe maak ik mijn scooter winterklaar?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

De winter kan een helse tijd zijn voor een scooterrijder. Het is glad, je dient dus voorzichtig te rijden, daarnaast is het ook nog maar de vraag of je scooter start. Gelukkig kan je jouw scooter voorbereiden op het barre winterweer. Hoe je dat doet, lees je hier!

Scooteraccu

Wanneer je jouw scooter intensief gebruikt in de winter is het handig om de status van je accu te checken. Dit voorkomt dat je straks (letterlijk) in de kou staat en je scooter niet wil starten. Zo kun je jouw accu op tijd vervangen. Wanneer je in de winter jouw scooter niet gebruikt kun je jouw accu vorstvrij bewaren, of beter nog, op een druppellader zetten. Hierdoor behoudt jouw accu zijn kwaliteit en hoef je niet meteen een nieuwe te kopen in de zomer.

> Wil je een nieuwe helm kopen? Kijk eens bij de nieuwe jethelmen en goedkope scooterhelmen

Glijden op de weg: scooterbanden

Op gladde wegen is het erg belangrijk dat je scooterbanden nog voldoende profiel bezitten. Controleer dus het profiel van je banden, aangezien je deze zeker wel nodig zult hebben op de weg. Indien het grip (bijna) weg is, kun je speciale winterbanden aanschaffen voor je scooter.

Verdere tips om met je scooter de winter door te komen 

  • Maak regelmatig je velgen schoon. Zo voorkom je aantasting door pekel.
  • Wanneer je scooter buiten staat in de winter, kun je er een beschermhoes overheen doen.
  • Het kan erg koud zijn op de scooter. Zorg dus dat je sowieso lederen handschoenen, een regenjas of een thermobroek hebt. Niet is vervelender dan rijden met koude handen, je kunt altijd een stel handschoenen in je buggy bewaren zodat je zeker weet dat je altijd wat bij je hebt.
  • Controleer je verlichting. In de winter is het snel donker waardoor het belangrijk is dat je goed verlicht bent. Zo zie je alleen niet beter op de weg, jijzelf wordt ook beter gezien door andere verkeersgebruikers.
  • Zorg dat je scooter voldoende olie en koelvloeistof in zich heeft. - Let er op dat je luchtfilter schoon is.
  • Controleer de bougie van je scooter en ook of de bougikabel zich nog in goede staat bevindt.

Er zijn veel punten waar je rekening mee kunt houden om je scooter klaar te maken voor de winter. Je kunt hem ook simpelweg naar de garage brengen voor een standaard onderhoudsbeurt. Het belangrijkste voor veel scooterrijders blijft wel goede banden en warme kleding.

> wil je weten waar de Vespa fabriek ligt? Lees het artikel.