Hoe onderhoud ik mijn crosshelm?

Om een crosshelm in een goede staat te houden, is het uiteraard van belang om deze goed te onderhouden, zodat deze langer mee kan gaan en er natuurlijk goed uit zal blijven zien. Als een crosshelm gedragen wordt om te crossen, dan is extra aandacht van belang, want doorgaans zal de helm dan na gebruik minder schoon zijn dan als er over de openbare weg wordt gereden.

Er zijn verschillende manieren om een crosshelm goed te onderhouden, waarbij tips zeker van pas kunnen komen. Uiteraard is het mogelijk om allerlei speciale reinigingsmiddelen voor de helm aan te schaffen, maar dat is niet altijd nodig. Er zijn ook standaard middelen die iedereen wel in huis heeft om een crosshelm te kunnen schoonmaken.

Crosshelm onderhouden

Na het crossen wordt natuurlijk altijd aangeraden om de helm even schoon te maken en er kan daarnaast natuurlijk sprake zijn van regulier onderhoud. Er wordt in ieder geval afgeraden om bij het schoonmaken geen bijtende middelen te gebruiken net zomin als allesreiniger of glasreiniger.

De beste manier om een crosshelm schoon te maken is door gewoon wat lauwwarm water te gebruiken en een doekje. Het kan natuurlijk voorkomen dat er zich wat hardnekkig vuil heeft vastgehecht aan de buitenschaal. In dat geval kan een drupje afwasmiddel nog wel eens helpen. Indien dat ook niet echt helpt en het vuil is hardnekkiger dan gedacht, dan is er nog een andere tip.

In dat geval kan namelijk een oude handdoek of andere doek worden gebruikt die nat gemaakt moet worden om daarna over de crosshelm te leggen. Zo kan het vuil of een gemakkelijke manier worden losgeweekt. Laat de natte doek wel een tijdje rusten in een periode van ongeveer tien tot twintig minuten.

  • Water
  • Doekje
  • Drupje afwasmiddel
  • Natte handdoek
  • Inweken

Het is uiteraard ook een optie om een speciale helmreiniger aan te schaffen en daarmee de crosshelm een onderhoudsbeurt te geven. Dat kan altijd nog als bovenstaande middelen niet afdoende blijken te werken. Daarnaast is het ook van belang om aandacht te besteden aan het onderhoud van de binnenzijde van de crosshelm.

Binnenkant crosshelm schoonmaken

De binnenkant van een crosshelm is over het algemeen wel uit te nemen. De voering is dan ook wasbaar. Er staat bij de specificaties dan doorgans wel vermeld wat de wasvoorschriften zijn. Indien dergelijke voorschriften ontbreken, dan kan de binnenvoering in een emmer met water worden gewassen.

In plaats van wasmiddel kan er dan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van een beetje neutrale zeep of groene zeep. Met een sponsje kan dan voorzichtig de voering worden gereinigd. Als de binnenzijde en de wangstukken gewassen kunnen worden in de wasmachine, dan wordt aangeraden om een waszakje te gebruiken. Laat na het wassen de onderdelen dan wel op een natuurlijke manier drogen en leg het materiaal bijvoorbeeld niet op de verwarming.

De rubberen delen van de helm worden uiteraard ook aangetast door het gebruik en deze delen kunnen soepel worden gehouden door wat vaseline erop te smeren of door een speciale siliconenspray te gebruiken. Zo blijft het rubber niet alleen soepel, maar gaat het ook weer mooi glanzen.

Wie gel in het haar doet voor het rijden met een crosshelm wordt geadviseerd om een zogenoemde sweathead te dragen. Gel is namelijkk een substantie dat in contact komt met de binnenvoering, waardoor het materiaal vuil kan worden. De helm blijft aan de binnenzijde schoon als er een sweathead gedragen wordt doordat het vuil wordt opgevangen.

  • Binnenzijde uitnemen
  • Wasvoorschriften volgen
  • Anders wassen in emmer water met neutrale zeep
  • Natuurlijk laten drogen
  • Sweathead dragen

Met het goed onderhouden van een crosshelm blijft de helm in een topconditie en wordt de uitstraling behouden. Net als voor het onderhouden van crosshelmen geldt dat er uiteraard ook aandacht moet worden besteed aan het onderhoud van crosskleding of algemene motorkleding.

Het hangt wel van het soort materiaal af op welke manier de crosskleding of algemene motorkleding het beste onderhouden kan worden. Ook hiervoor geldt weer dat het beste de algemene was- en onderhoudsvoorschriften gevolgd kunnen worden die doorgaans aan de binnenzijde van de kleding zijn te vinden. Voor het onderhoud van de motorkleding zijn er eveneens diverse speciale reinigingsmiddelen verkrijgbaar die gebruikt kunnen worden om de kleding in een goede conditie te houden.

Wil je een crosshelm kopen, lees dan eerste deze handige tips voor de aanschaf van een crosshelm.