Help, mijn helm verschuift tijdens het rijden!

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Het zal je maar gebeuren. Je rijdt op de snelweg en kijkt naar achteren omdat je bijvoorbeeld even de dode hoek wil controleren en ineens voel je dat je helm verschuift. Heel irritant natuurlijk, maar dit kan je ook nog eens in een gevaarlijke situatie brengen. Je aandacht verschuift naar je helm en voor je het weet veroorzaak je een aanrijding. Of de helm knelt zo erg dat je moet stoppen. Erg vervelend, maar wat is de oorzaak van dit en wat doe je er aan?

Verkeerde maat

Vrij logisch natuurlijk, maar het verschuiven of niet goed zitten van een helm komt vaak door de verkeerde maat. Veelal komt het voor dat een helm te groot is, maar te klein komt ook vaak voor. Het is daarom erg belangrijk dat wanneer je een helm gaat kopen je er zeker van bent dat je de juiste maat te pakken hebt. Houd er rekening mee dat het materiaal van een helm na een aantal weken al 'versoepelt', waardoor deze beter gaat zitten. Toch moet je de helm niet te strak kopen, omdat hij ook weer niet zodanig uitzet.

Ik heb een te kleine helm gekocht

Nu kan het natuurlijk zomaar zijn dat je er na het lezen van dit artikel achterkomt dat jouw helm eigenlijk veel te klein is voor jou. Of je hebt net een helm gekocht en hij zit nog een beetje strak. In het eerste geval kun je het beste zo snel mogelijk terug naar de winkel, in het tweede geval is het toch iets lastiger. Je kunt het leed wel verzachten door een balaclava of iets dergelijks onder je helm te dragen. Een balaclava is een soort bivakmuts en voor een paar euro al te koop.

> Een nieuwe helm kopen? Misschien is een nieuwe integraalhelm iets voor jou!

Helm aanpassen

Je kunt ook het (on)geluk hebben dat jouw hoofd net niet in verhouding ligt met de gestelde maten aan motorhelmen. Zo kan het zijn dat je een groot hoofd hebt maar een nogal smal gezicht. Door de grote schedel heb je een grote helm nodig, maar je smalle gezicht zorgt ervoor dat op die plek een maatje minder passend zou zijn. Mocht je denken dat dit bij jou het geval is dan is het belangrijk om eerst na te gaan waar je ruimte overhoudt of juist tekort komt. Dan kan je met een paar simpele aanpassingen de helm aanpassen. Mocht het bovenstaande voorbeeld bij jou van toepassing zijn dan kun je bijvoorbeeld de wangkussens vervangen door kleinere wangkussens, of juist de helm wat meer opvullen. Zo sluit de helm over het gehele gezicht goed aan en kom je niet in gevaarlijke situaties terecht.

> Motorhelm kopen? Vandaag besteld, morgen in huis