De beste gehoorbescherming voor op de motor

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Gehoorbescherming als onderdeel van je motoroutfit is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch moet je het belang ervan niet onderschatten! Bij 7 minuten op een snelheid van 120 km per uur kun je al gehoorbeschadiging oplopen. Motoroordoppen zijn echter niet alleen ter bescherming van je gehoor, maar hebben ook andere positieve aspecten. Je kunt je beter op het verkeer concentreren en wordt veel minder moe, doordat je hersenen niet steeds het geruis hoeven te ‘negeren’.

Twee soorten

Wanneer je oordoppen aan gaat schaffen, merk je al snel dat je uit twee hoofdsoorten kunt kiezen: namelijk universele oordoppen en oordoppen die je laat aanmeten. Aan de tweede versie hangt uiteraard wel een prijskaartje, maar daar staat veel hoger draagcomfort én een langere gebruiksduur tegenover, wat ze weer voordeliger maakt. Na het aanmeten worden deze otoplastieken speciaal voor jou gemaakt.

Maar de universele gehoorbeschermers voor motorrijders zijn ook goed en, zeker wanneer je niet dagelijks vele kilometers aflegt, kun je deze beter eerst uitproberen. In deze categorie heb je ook weer twee opties: oordoppen met filter (zoals Alpine en Pinlock) en oordoppen zonder filter. Die laatste zijn bekende schuimoordoppen die je eerst voor moet kneden. De schuimoordoppen zijn wel geschikt voor passagiers, maar niet voor de bestuurder, aangezien het alle geluid dempt. De filteroordoppen zijn daarvoor weer beter geschikt. Deze filteren bepaalde frequenties weg, maar je kunt nog wél horen wat er om je heen op de weg gebeurt. Deze oordoppen worden gemaakt van speciaal materiaal wat zich aanpast aan de lichaamswarmte en aan de vorm van de gehoorgang.

Gemiddelde of zware demping

De hierboven genoemde oordoppen hebben een gemiddelde geluidsdemping. In dezelfde klasse zijn er ook oordoppen verkrijgbaar die geschikt zijn voor gebruik op festivals, met zware demping dus. Daarmee kun je dus én de weg op én naar een festival gaan zonder dat je gehoorbeschadiging oploopt. Voorbeelden hiervan zijn de Alpine Motosafe Pro en verschillende oordoppen van Noizezz, Pluggerz en Crescendo.

Blue Tooth

De nieuwste ontwikkeling op het gebied van motor oordoppen zijn de in-ear gehoorbeschermers die zijn uitgevoerd met een bluetooth verbinding. Daarmee kun je niet alleen muziek luisteren, maar ook communiceren met je mede motorrijders of passagier, of je navigatiesysteem horen. Een blue tooth set kan je aansluiten op verschillende soorten helmen zoals:

Hoelang kun je met oordoppen doen?

De schuimoordoppen zijn in principe voor eenmalig gebruik. Je kunt ze best een paar keer gebruiken (zeker als je ze wast), maar daarna moet je ze echt weggooien. De universele motoroordoppen zijn bedoeld voor langdurig gebruik. Er is een speciale reinigingsspray verkrijgbaar om ze regelmatig schoon te maken. Afhankelijk van hoe vaak je draagt, gaan ze 1 à 2 jaar mee. De op maat gemaakte oordoppen gaan nog veel langer mee. Op een gegeven moment merk je dat ze minder goed afsluiten en dus beschermen. Dat komt ook doordat je gehoorgang blijft groeien en veranderen. Dus na zo’n 4 of 5 jaar zal je weer nieuwe aan moeten laten meten.

Met bovenstaande informatie kies je eenvoudig de beste gehoorbescherming voor jou situatie!