5 mooiste scooter- & motorroutes in Amsterdam

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

De hoofdstad van het land biedt heerlijke routes om te ontdekken met de motor of de scooter. Niet alleen in het centrum is het heerlijk vertoeven, een paar kilometer rijden brengt je al meteen in de minder drukke rand. Denk aan genieten van het IJsselmeer en Markelmeer, rijden rond de grachten en de nodige pauzes in deze bruisende stad. Hieronder de vijf mooiste motor- en scooterroutes in en rond Amsterdam.

1. Stelling van Amsterdam Fortentocht

De start van deze route ligt in Hoofddorp, reken op een 220 kilometer rijden. Met de nodige tussenstops ben je een dagje zoet op deze motorroute. Langs deze route ontdek je Haarlem en steek je enkele keren het water over zoals in IJmuiden. Geniet hier zeker van de uitgestrektheid van de Noordzee. Dwars de provincie tot in Monnickendam en volg IJmeer langs Amsterdam alvorens terug te keren naar Hoofddorp.

2. Amstelveen naar Zoeterwolde

Wie houdt van dagritten die geen lus maken zal genieten van deze mooie motorrit. Je start in Amstelveen, net onder Amsterdam en rijdt via leuke wegen die de nodige bochten en kronkels bevatten richting Zoeterwolde. Uiteraard ga je niet rechtstreeks maar maak je een grote lus om Gouda heen en via Alphen aan den Rijn rij je naar Zoeterwolde. In totaliteit 140 kilometer. Terugkeren kan via Den Haag waar je de Noordzee volgt in noordelijke richting. Reken hiervoor op een 80 kilometer.

> Zet je motor goed op slot met een schijfremslot: Korting tot wel 40%!

3. Rondje IJsselmeer

Wat absoluut niet mag ontbreken op het motorritten-lijstje is een rondje rond het IJsselmeer. Deze route is ongeveer 300 kilometer lang en kan naar wens opgesplitst worden in twee ritten met een eventuele rustplaats in Flevoland of Friesland. Je start vanuit Amsterdam en via Hoorn en Den Dijk rij over het IJsselmeer. In Zurich rij je in zuidelijke richting naar Werkum, Urk, en via Lelystad rij je weer terug naar Amsterdam. Een prachtige route voor wie houdt van zee, de zilte lucht op de lippen en watervogels.

> Scooterhelm kopen: vandaag besteld, morgen in huis!

4. Velsen - Vianen

Zoals de naam doet vermoeden is deze route weer een tweedaagse die geen lus maakt. Vanuit Velsen naast Amsterdam rij je in zuidelijke richting langs Haarlem tot je bijna Leiden bereikt. Hier start je een dwarsende route naar het groene Uithoorn. Via de mooie stad Gouda, die absoluut een pauze waard is om even een bezoekje te brengen, rij je onder Nieuwegein richting Vianen. Op dag twee kun je via Amersfoort, Hilversum en het IJmeer terug naar je startplaats rijden. Reken op twee keer 160 tot 180 kilometer.

5. Amsterdam - Hilversum - Soest

Een leuke afwisselende route van 180 kilometer brengt je vanuit Amsterdam centrum via de oevers van het IJmeer en Gooimeer naar Naarden, Runschoten-Spakenburg en Nijkerk naar Soest. Hier maak je een grote lus alvorens terug te keren via Hilversum, Loosdrecht, Uithoorn, Aalsmeer en Hoofddorp met als eindpunt Amsterdam. Je passeert meren, en plassen maar ook bosrijke gebieden en kunt pauzeren in de stad of de vrije natuur. Diversiteit troef!

Bekijk ook: 5 scooter- en motorroutes in Rotterdam.