Vanaf welke leeftijd is een kinderhelm geschikt?

Er is niet een officiële leeftijd die gehanteerd wordt om te bepalen wanneer een kinderhelm geschikt is om te dragen. Het gaat namelijk om de hoofdomtrek van het kind. De allerkleinste helmen hebben een maat met een hoofdomtrek van minimaal 44 centimeter. De meest gangbare kleinste maat kinderhelm begint echter bij een minimale hoofdomtrek van 48 centimeter. Kinderen hebben bescherming nodig bij deelname aan het verkeer en het is dan ook al verstandig om vroeg met het laten dragen van een helm te beginnen. Dat kan al vanaf de leeftijd, waarop het hoofdje groot genoeg is om een helm te dragen. Bij te jonge kinderen kan het dragen van een kinderhelm echter nog een te zware belasting vormen voor de nekspieren. Heb je hier vragen over? Bel dan gerust met onze klantenservice.

Leeftijd voor dragen kinderhelm

Kinderen kunnen vanaf jonge leeftijd al een kinderhelm dragen, bijvoorbeeld achterop of voorop de fiets bij één van de ouders. Ook als het kind zelfstandig gaat fietsen, is het aan te raden om het kind een helm te laten dragen. Met betrekking tot het dragen van een kinderhelm en de leeftijd, waarop een kind achterop een bromfiets, scooter of motor kan worden vervoerd, geldt dat er geen minimale leeftijd in de wet is vastgelegd. Er zijn echter wel een aantal regels vastgesteld. Zo zal het kind een goed passende helm moeten dragen en dienen er achterop voetsteunen te zijn, waar het kind de voeten op kan plaatsen. 

Er is geen wettelijke regel die voorschrijft dat een kind een bepaalde leeftijd moet hebben om achterop te kunnen zitten op een motor, scooter of brommer. Er geldt wel een adviesleeftijd van een leeftijd tussen 10 en 12 jaar geadviseerd. Het is belangrijk dat het kind voldoende begrijpt wat het betekent om achterop te zitten, zoals meekijken met de bestuurder, zich goed vasthouden en niet te veel meebewegen. Het is de verantwoordelijkheid van de volwassene om te bepalen of een kind oud genoeg is om achterop mee te rijden.

> Bekijk eens een scooter beenkleed of een Shark Drak: Vandaag besteld = morgen in huis!

Gebruik de tabel

De matentabel voor helmen verschilt met de matentabel die voor volwassenen wordt gehanteerd. Om de juiste maat te kunnen bepalen, kan de omtrek van het hoofd van het kind worden gemeten. Het beste is om ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauwen van het kind de omtrek van het hoofd met een centimeterband of meetlint te meten. Het aantal centimeters dat daaruit komt, vormt de basis om de juiste maat in de matentabel van kinderhelmen te vinden.

Zoals gezegd zijn de kleinste maten kinderhelmen doorgaans geschikt voor kinderen met een hoofdomtrek van 48/50 centimeter. 

> Vandaag voor 14:00 uur besteld = morgen gratis thuisbezorgd: Bekijk nu de Enduro helm!

Veelgestelde vragen & tips