Een aanrijding met de motor, wat nu?

Een ongeluk is snel gebeurd. Ondanks de veiligheidscampagnes die de overheid af en toe voert horen we toch nog regelmatig nieuws van aanrijdingen met een motor. Defensief rijden in het verkeer is sowieso steeds aan te raden, maar je bent lang niet altijd in fout. Hierbij alvast een paar belangrijke elementen om niet te vergeten in geval van aanrijding met de motor.

Wat te doen bij een aanrijding

Het aanrijdingsformulier en de verzekeraar

Een aanrijdingsformulier is het allereerste wat je dient boven te halen indien er een aanrijding heeft plaatsgevonden. Hierop kun je de situatie schetsen, de eerste schade reeds noteren en de gegevens van beide partijen staan hier ook op vermeld. Weigert je tegenpartij deze in te vullen, of heeft hij niet de correcte papieren op zak (zoals een geldig rijbewijs of identiteitsbewijs), haal er dan voor de zekerheid de politie bij die een proces verbaal kan opstellen. Ook wanneer je grote lichamelijke schade oploopt haal je er best zowel de politie als een medische hulp bij. Indien alles correct verloopt is het aanrijdingsformulier voldoende. Noteer hierop reeds zo duidelijk mogelijk alle schade die je op het eerste zicht opmerkt. Denk hierbij aan:

  • Schade aan je motor
  • Schade aan je kledij en helm
  • Schade aan het lichaam of bepaalde pijn die je voelt
  • Schade wegens het missen van werk of een afspraak

Uiteraard kan er achteraf nog schade aan het licht komen, maar een eerste uitgebreide samenvatting geeft je meer bewijskracht, zeker als beide partijen het aanrijdingsformulier ondertekenen. Kijk ook rond voor getuigen en noteer eventuele gegevens. Mochten er zich bij de afwikkeling van je dossier problemen voordoen, dan kan je je nog beroepen op wat zij gezien hebben.

> Ongeluk gehad en een nieuwe helm nodig? Bekijk onze motorhelmen!

De expertise

Na de aanrijding zal je motor naar een garage worden overgebracht. Afhankelijk van de schade kan er een expert worden aangesteld, dit gebeurt enkel bij grote schadegevallen. Een verslag + bewijs van de kosten van het herstel door de garagehouder zijn voldoende bij kleinere schadegevallen. Indien de schade heel groot is en je motor niet meer te herstellen valt, dan zal de uitbetaalde som afhangen van de leeftijd van je motor, het aantal gereden kilometers, maar ook van de mate van onderhoud. Is jouw motor nog perfect onderhouden, ondanks de jaren op de teller, dan kan de uitbetaalde schadevergoeding groter zijn dan bij minder goed onderhouden voertuigen. Hou ook doktersattesten bij de hand, de aankoopbonnen van eventuele nieuwe kledij of helm. Als deze kosten duidelijk gerelateerd zijn aan de aanrijding waar jij in je recht was, dan krijg je deze terugbetaald door de verzekering van de tegenpartij. Duidelijk documenteren bij een aanrijding met de motor is de boodschap.

> Vandaag besteld, morgen in huis: De veilige integraalhelm!

VINZ systeemhelm mat zwartShark Drak helmVINZ jethelm mat zwart

Veilig rijden tijdens alle weersomstandigheden? Lees hier hoe je veilig kunt rijden met mist!