Jethelm vs systeemhelm: voordelen & nadelen

Een jethelm heeft een hele andere vorm en biedt een andere bescherming in vergelijking met een systeemhelm. Een jethelm heeft bijvoorbeeld geen kinstuk in tegenstelling tot een systeemhelm, waarbij het kinstuk overigens wel opklapbaar is. Bij het maken van een keuze tussen beide helmen kunnen de voordelen en nadelen tegen elkaar worden afgewogen.

Als de voordelen en nadelen op een rijtje worden gezet en je daarbij rekening houdt met persoonlijke voorkeuren kan de keuze voor het kopen van een jethelm of van een systeemhelm gemakkelijker worden gemaakt. Uiteraard kan er ook rekening gehouden worden met het type motorrijder dat je bent.

Voordelen en nadelen jethelm

Er zijn meerdere voordelen verbonden aan het dragen van een jethelm tijdens het rijden op de motor. Zo wordt er ruim zicht geboden aan alle kanten en is het gemakkelijk om een bril te dragen. Er zal bovendien geen condens ontstaan op het vizier. Naast deze voordelen geldt dat er ook nadelen zijn. Een nadeel van het dragen van een jethelm is dat het stuk bij de kin open is. Het hoofd is weliswaar omsloten door de helm, maar voor het gezicht zelf is geen bescherming doordat een kinstuk ontbreekt. 

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  159,99 Vanaf  127,99
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  189,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Voordelen en nadelen systeemhelm

Net als de jethelm kent de systeemhelm ook een aantal voordelen en nadelen. Een voordeel is bijvoorbeeld dat er sprake is van een kinstuk dat opklapbaar is. Dat maakt het mogelijk om met de helm op en het kinstuk omhoog een gesprek te voeren bij een stoplicht. Als het stoplicht op groen gaat kan de helm weer worden dichtgeklapt, waarna je jouw rit kunt voortzetten. Ook bij hogere snelheden is het dragen van een systeemhelm prettig doordat er een betere bescherming tegen de wind wordt geboden.

Een nadeel van het dragen van een systeemhelm tijdens het motorrijden is dat het dragen van een bril wat lastiger is. Bovendien kan er tijdens het rijden wat condens op het vizier ontstaan. 

Wil je een jethelm in combinatie met bluetooth gebruiken? Lees de tips.

Keuze voor jethelm of systeemhelm?

Beide soorten helmen kennen in elk geval voordelen en nadelen en als deze tegen elkaar worden afgewogen, kan er een keuze worden gemaakt voor de beste helmsoort. Daarbij kun je uiteraard met de persoonlijke situatie en het rijgedrag rekening houden. Als je geen brildrager bent, dan valt het nadeel van het rijden met een systeemhelm met bril op weer weg.

Wie vaak met hoge snelheden rijdt, kan waarschijnlijk ten aanzien van het comfort wellicht beter de keuze maken voor een systeemhelm. Daarmee wordt in ieder geval een betere bescherming geboden tegen vliegjes die in je ogen of gezicht kunnen komen. Zo kiest een motorrijder sneller voor een systeemhelm en een scooterrijder voor een jethelm.

Overigens valt er qua comfort ook nog wel wat te zeggen met betrekking tot het maken van een keuze. Wie vooral in de zomer rijdt, zal met het dragen van een jethelm bij hogere temperaturen meer comfort ervaren in vergelijking met het rijden met een systeemhelm dat wat warmer en daardoor minder comfortabel kan aanvoelen.

> De Shark Evo one 2: Vandaag besteld = morgen in huis!

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

Bij het dragen van een systeemhelm kan dan echter weer rekening worden gehouden met een goed luchtventilatiesysteem, waarmee de helm uitgerust kan zijn. Uiteraard kan altijd besloten worden om zowel een jethelm als een systeemhelm aan te schaffen, zodat rekening gehouden kan worden met het doel van het motorrijden en met de weersomstandigheden.