Gebruiksduur en levensduur van helmen: hoe oud mag een helm zijn

Als een helm een houdbaarheidsdatum zou hebben, zou het gemakkelijk zijn om de levensduur van een helm vast te stellen. Op helmen staat echter geen houdbaarheidsdatum vermeld, zodat naar andere aspecten moet worden gekeken om te bepalen wanneer een helm toe is aan vervanging. In ieder geval kan bij helmen die over een ECE keurmerk beschikken wel worden vastgesteld op welke datum de helm geproduceerd is. Dat biedt in elk geval een uitgangspunt om de ideale gebruiksduur vanaf dat moment te bepalen. Ongeacht de leeftijd van een helm geldt bovendien dat deze altijd vervangen moet worden na een val. Of je de helm nu uit je hand hebt laten vallen op de grond of er een ongeluk mee hebt gehad. 

Helmen met ECE keurmerk

Helmen die over een ECE keurmerk beschikken, zijn van een productiedatum voorzien. De meningen van de exacte levensduur van een helm variëren, dat kan onder meer te maken hebben met de kwaliteit en het materiaal, waarvan de helm is gemaakt. Een periode van 3 tot 5 jaar is een richtlijn, maar zeker geen exacte wetenschap. In deze periode heeft de helm blootgestaan aan UV-straling en zal de pasvorm door het veelvuldig dragen niet meer helemaal perfect zijn. Overigens is dat in de praktijk wel merkbaar als de helm op het hoofd is en er bijvoorbeeld ruimte wordt gevoeld tussen het hoofd en de binnenkant van de helm.

  • Productiedatum ECE keurmerk
  • UV-straling
  • Valpartij
  • Pasvorm 

Wil je weten hoe je de maat van een helm kan bepalen?

Levensduur van helm en materiaal

De levensduur van een helm is onder meer afhankelijk van het materiaal en van het gebruik van de helm. De gebruiksduur wordt bijvoorbeeld beïnvloed door de UV-straling, maar ook door het klimaat, temperatuur en aantasting door chemicaliën.Bij een helm van polycarbonaat bestaat de buitenschaal uit zogenoemde thermoplastische stoffen. Zowel warmte als UV-straling kan de weekmaker die in het materiaal zit langzaam indammen. Indien er in de bijgeleverde informatie een andere termijn wordt vermeld voor de levensduur van de helm kan uiteraard die richtlijn worden gevolgd. Bekijk hieronder onze drie meest populaire helmen:

Scooter- Integraal- en Systeemhelm

Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Shark Ridill Blank - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  149,99 Vanaf  122,13
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
HJC CS-15 - Mat Zwart
HJC CS-15 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  99,95 Vanaf  85,44
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Shark Evoline 3 - Mat Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  279,99 Vanaf  199,-
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

> Profiteer nu van gratis verzending: Bekijk de Shark Evo one 2 helmen!

Bij een helm die een buitenschaal heeft van thermohardend materiaal geldt een langere levensduur in vergelijking met polycarbonaat helmen. De levensduur van een helm is niet alleen afhankelijk van de leeftijd van de helm, maar ook van andere zaken. De pasvorm is al even aangehaald en er kan uiteraard ook vanuit hygiënisch oogpunt om de zoveel jaren een nieuwe helm worden aangeschaft. Verder geldt dat een helm tijdens het gebruik ervan of het dragen in de hand regelmatig kleine tikjes krijgt. De kleine tikjes kunnen in de loop der jaren natuurlijk ook voor een minieme beschadiging zorgen die zo aan de buitenkant niet eens opgemerkt hoeven te worden. Als een helm aan vervanging toe is, dan heeft dat natuurlijk ook als voordeel dat er gezocht kan worden naar een moderne nieuwe helm. De ontwerpen en designs veranderen uiteraard ook in de loop der tijd. Op het gebied van helmen kan dan weer gezocht worden naar hetzelfde type helm, maar wellicht is het ook eens interessant om te kijken of andere modellen eventueel ook een optie zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de volgende modellen:

Uiteraard kan met het merk rekening worden gehouden net als de voorkeur voor bijvoorbeeld een kleur, print of prijs.De levensduur van een motor- of scooter helm voor kinderen is over het algemeen gelijk. Gebruik een helm nooit na een ongeval. De helm kan ook aan de binnenkant beschadigd zijn. Lees hier meer over het gebruiken van een helm na een ongeval.

________________________________________________________________________________________

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen

> Verzending = gratis op het gehele assortiment: geldt ook voor een scooter beenkleed & Shark Raw helmen!