Jethelm + bluetooth communicatie: tips voor windruis

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Een jethelm is een helm zonder kinstuk en kan met of zonder vizier worden aangeschaft. Uiteraard is het mogelijk om een jethelm met bluetooth communicatie te combineren, waarbij er rekening gehouden moet worden met windruis. De wind speelt altijd een rol bij de keuze voor het gebruik van jethelmen en zeker als de keuze wordt gemaakt voor een exemplaar zonder vizier.

Het is niet voor niets dat veel motorrijders die met een dergelijke helm rijden gebruikmaken van oordoppen. Als de motorrijder gebruik wil maken van een jethelm in combinatie met bluetooth, dan speelt de snelheid een belangrijke rol. Het gaat er namelijk om bij welke snelheid het windgeruis het geluid overstemt.

Windruis

Een jethelm is wat minder stil in vergelijking met bijvoorbeeld een systeemhelm, maar kan in combinatie met een standaard bluetooth set tot een snelheid van ongeveer 100 kilometer per uur worden gebruikt. Het hangt uiteraard wel van de kwaliteit van de jethelm en van de bluetooth set af in hoeverre er hinder wordt ondervonden van windruis. Er zijn jethelmen van een uitstekende kwaliteit met een bluetooth set die windruis zoveel mogelijk beperken. Indien er door de motorrijder veel waarde wordt gehecht aan een hoog kwaliteitsniveau van het geluid, dan is het zeker aan te raden om daar aandacht aan te besteden bij het kopen van een helm.

Als er bijvoorbeeld sprake is van een elektronische ruisonderdrukking, dan wordt windruis zoveel mogelijk geëlimineerd. Uiteraard is het ook vanzelfsprekend dat de maat van de jethelm perfect is, zodat de helm het hoofd goed omsluit. Indien er een helm wordt gekocht die net te groot is, dan heeft dat zeker invloed op het ontstaan van meer windruis.

> Helm kopen? Bekijk ons ruime assortiment en profiteer van gratis verzending!

Jethelm en bluetooth

De combinatie van een jethelm en bluetooth is in meerdere opzichten een uitkomst. Zo kan de motorrijder niet alleen tijdens het rijden naar muziek luisteren, maar bijvoorbeeld ook de aanwijzingen van een navigatiesysteem volgen of een gesprek via de mobiele telefoon voeren. Om van een optimale kwaliteit van het geluid te profiteren zonder last te hebben van te veel windruis, dient er naar een goede combinatie van jethelm en bluetooth gezocht te worden.

Er zijn op het gebied van bluetooth communicatiesystemen voor motoren diverse opties beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld merken die systemen produceren die in de helm geïntegreerd kunnen worden. Het is echter ook mogelijk om de keuze te maken voor een universele bluetooth communicatieset die voor iedere jethelm geschikt is om te gebruiken.

Doorgaans bestaat het draadloze communicatiesysteem uit verschillende onderdelen, zoals speakers, microfoon en basisunit. Een van de tips bij het dragen van een jethelm is dat er wordt aangeraden om een microfoontje te gebruiken die aan een flexibele boom is gekoppeld. Met betrekking tot universele kits die voor de meeste jethelmen geschikt zijn, kan er een keuze uit diverse sets van verschillende merken worden gemaakt.

Het is bij het de combinatie van een bluetooth set en jethelm ondanks het universele karakter van de systemen wel aan te raden om te controleren of er voldoende ruimte in de binnenvoering wordt geboden, waar de speakertjes geplaatst kunnen worden. Doorgaans wordt de basisunit aan de buitenzijde van de jethelm geplaatst. Het is natuurlijk het fraaiste om voor een bluetooth set te kiezen die volledig in de jethelm geïntegreerd kan worden. Hier vind je alle bluetooth helmen van Helmonline.nl.

 > Vandaag besteld = morgen gratis thuisbezorgd: Bekijk nu de Enduro helm!

Kwaliteit en functionaliteit

De kwaliteit van het draadloze communicatieysteem is van groot belang om windruis zoveel mogelijk uit te sluiten. Verder kan er met betrekking tot de verschillend sets gesteld worden dat ieder merk weer andere functionaliteiten kan toekennen aan de bluetooth set. Bij een mindere kwaliteit kan bijvoorbeeld al windruis grote hinder bieden als er met een snelheid van 70 kilometer per uur wordt gereden terwijl bij een kwalitatief uitstekend systeem er zelfs bij een snelheid van 120 kilometer per uur het geluid nog prima binnenkomt.

Bij de aanschaf van een bluetooth set is het dan ook zeker van belang om naar de kwaliteit te kijken en eventueel ervaringen van anderen te bekijken om zo tot een keuze te komen. Daarbij kan uiteraard ook gekeken worden naar de gewenste functionaliteiten, bijvoorbeeld met andere motorrijders in de directe omgeving te communiceren of dat er met de passagier achterop kan worden gecommuniceerd. Dat is bijvoorbeeld mogelijk met een duokit.