Helm verplicht voor snorscooters / snorfietsers in Amsterdam: ingangsdatum > 8 april 2019

Vanaf 8 april 2019 verdwijnen in Amsterdam de scooters / snorfietsers die max 25 km per uur rijden van het fietspad naar de rijweg. Het dragen van een helm is hierbij verplicht. De redenen die genoemd worden om een helmplicht voor (snor)scooters en snorfietsers in te stellen, zijn voornamelijk ingesteld ten behoeve van het verbeteren van de veiligheid in het verkeer. Het inhalen van snorscooters op fietspaden leidt tot te veel problemen. Iedereen die weleens in Amsterdam is geweest zal erkennen dat het verkeer vrij druk en hectisch kan zijn. Dit in combinatie met veel toeristen die niet gewend zijn aan al dat fietsverkeer. Dit heeft geleid tot veel ongelukken.

Het gevolg hiervan is dat snorscooters op de rijweg moeten rijden en hierdoor verplicht zijn op een snorfiets helm te dragen. Het heeft even geduurd voor de gemeente Amsterdam tot dit besluit is gekomen. Sinds 2011 doen Amsterdamse wethouders pogingen om snorfietsers en snorscooters naar de rijbaan te verbannen en de helmplicht door te voeren.

In het kort:

Binnen de Ring zijn snorfietsers / snorscooters niet meer welkom op vrijliggende fietspaden. Bij wegen zonder vrijliggende fietspaden, bijvoorbeeld bij de grachten, rijden snorfietsers tussen de andere verkeersdeelnemers. Ook op de roodgekleurde fietsstroken blijft de snorfietser welkom.

Hoe hoog is de boete?

De boete is € 95,- als je op de snorfiets geen helm draagt.

In welke steden geldt de helmplicht voor snorscooters / snorfietsers?

Op dit moment geldt de helmplicht alleen voor Amsterdam.

Naar verwachting zal er uiteindelijk een landelijke helmplicht voor snorfietsers ingaan. In totaal zijn er +/- 750.000 snorfietsen / snorscooters geregistreerd in Nederland.

Wat zijn populaire helmen voor snorfietsers?

De jethelm is onder scooter- en snorfietsgebruikers erg populair als helm, dit vanwege het open kinstuk en het brede zicht veld. Kijk bij onze jethelmen en neem rustig op je gemak de productspecificaties door. Alle helmen zijn ECE gekeurd.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen