Fietshelm schoonmaken: hoe doe je dat?

Een fietshelm die veel gedragen wordt tijdens het fietsen of bij het uitoefenen van een sport, zoals wielrennen of mountainbiken, dien uiteraard regelmatig schoongemaakt te worden. Dat bevordert namelijk de hygiëne. Iedereen met een helm op het hoofd zweet in meer of mindere mate en een deel daarvan blijft achter in de voering van de helm.

Ook de buitenkant van de fietshelm krijgt het te verduren door verschillende weersomstandigheden en stof en vuil, maar bijvoorbeeld ook doordat er in de zomer vliegjes op blijven plakken. Bij het schoonmaken van een fietshelm zal er dan ook aandacht moeten worden besteed aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de helm net als aan de overige onderdelen, zoals de riempjes waarmee de helm onder de kin wordt vastgezet.

Fietshelm schoonmaken

Het schoonmaken van de buitenkant van de fietshelm is uiteraard heel gemakkelijk. Er kan daardoor gewoon een doek met wat lauwwarm water worden gebruikt. Het is wel belangrijk dat er bij de schoonmaak geen gebruik wordt gemaakt van agressieve schoonmaakmiddelen. Doorgaans geeft de fabrikant wel tips voor onderhoud die opgevolgd kunnen worden. Als deze informatie ontbreekt wordt aangeraden om bij hardnekkig vuil water met een neutrale zeep te gebruiken.

Er zijn wel eens mensen die adviseren om de hele helm onder water te dompelen, maar dat wordt toch echt afgeraden. Het is beter om onderdeel voor onderdeel bij langs te gaan. Bovendien wordt een helm niet echt schoon van een onderdompeling in water en kan het materiaal beschadigd raken.

Als er hardnekkig vuil op de buitenkant van de fietshelm blijft zitten, dan kan eventueel een natte doek erover worden gelegd om zo het vuil te laten weken, waarna het gemakkelijker kan worden verwijderd.

Als de binnenvoering uit de fietshelm genomen kan worden, dan is het mogelijk om deze te wassen. De informatie die de fabrikant heeft gegeven, kan daarbij worden opgevolgd, maar anders is het uiteraard gewoon mogelijk om de voering in een emmertje met water te wassen. Er wordt afgeraden om wasmiddel te gebruiken, want mensen met een gevoelige hoofdhuid kunnen daarvan problemen ondervinden.

De ventilatiegaten van de helm kunnen met een doek eventueel slecht te bereiken zijn. In dat geval kan aangeraden worden om bijvoorbeeld van een zachte tandenborstel gebruik te maken om de ventilatiegaten goed te kunnen reinigen.

De bandjes waarmee de fietshelm onder de kin wordt vastgezet, kunnen ook vuil worden door bijvoorbeeld zweet van het gezicht. De riempjes kunnen met een natte doek worden afgenomen om zo weer schoon en fris te worden.

  • Natte doek voor buitenkant fietshelm
  • Niet de hele fietshelm onderdompelen in water
  • Uitneembare binnenvoering wassen in emmer water
  • Ventilatiegaten met tandenborsteltje schoonmaken
  • Kinbandjes met nat doekje afnemen
  • Geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken

Als de binnenvoering niet uitneembaar is, dan kan aangeraden worden om de voering met een natte doek schoon te maken. Het is overigens altijd aan te raden om fietshelmen op een natuurlijke manier te laten drogen en niet bij een verwarming te plaatsen of in zon droog te laten worden.

 

Fietshelm bewaren

Naast het schoonmaken van de fietshelm belangrijk is vanuit hygiënisch oogpunt geldt ook dat de wijze van bewaren belangrijk is. Zo wordt bijvoorbeeld afgeraden om de fietshelm in een tas of doos te plaatsen die wordt afgesloten. De beste manier om fietshelmen te bewaren is op een koele en donkere plaats. Het is helemaal af te raden om direct na gebruik van de fietshelm de helm op te bergen in een afgesloten tas of doos. In dat geval kan het transpiratievocht namelijk niet verdampen.

Een fietshelm zal eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden. Op het moment dat een fietshelm een keer is gevallen, zal de helm vervangen moeten worden. De beschermende functie kan dan namelijk verloren zijn gegaan. Ook na een val uit de hand, na een val van tafel of als er ergens hard met de fietshelm tegenaan is gestoten, kan er al sprake zijn van beschadiging. Als gevolg van een klap of val kan het piepschuim in de helm namelijk worden vervormd.

Jethelm kopenIntegraalhelm kopenSysteemhelm kopenKinderhelm kopen