5 feiten over bandenspanning voor een scooter

Het is belangrijk om regelmatig de bandenspanning van de scooterbanden te controleren. Ook na het plaatsen van nieuwe banden moet de bandenspanning opnieuw gecontroleerd worden. Maar waar moet er allemaal rekening mee gehouden worden bij het controleren van de bandenspanning? En wat voor effecten hebben verschillende bandenspanningen?

1. Laat de band niet op de wangen lopen

Een lagere bandenspanning zorgt voor zachtere banden. Hierdoor wordt de rolweerstand verhoogt, maar levensduur verlaagd. De rolweestand neemt toe omdat een groter deel van de band in contact staat met het wegdek. Een hogere rolweerstand betekent ook dat de scooter eigenlijk meer ‘moeite’ heeft om vooruit te komen. De band zal met deze lagere bandenspanning ook op de ‘wangen gaan lopen’. Dit houdt in dat de velg op de zijkant van de band gaat rollen. Het gevolg hiervan is dat er scheuren kunnen ontstaan in de zijkant van de band.

2. Houdt de scooter stabiel

Een ander gevolg van een lagere bandenspanning is de afname van de stabiliteit. Hierdoor heb je kans dat je gaat wegglijden en driften. Dit kan met opzet gedaan worden om hier gebruik van te maken. Echter wilt een gemiddelde scooterrijder hier liever niets mee te maken hebben en gewoon de stabiliteit behouden. Een soort band dat hier een uitzondering op is, is een tubeless band. Deze banden behouden de stabiliteit bij minder dan 1 bar. Let op: alle banden verliezen langzaam lucht en dienen daarom regelmatig gecontroleerd worden.

Slang luchtcompressor meten bandenspanning

________________________________________________________________________________________

Motorhelmen of scooter helm kopen? Nu tot wel 40% korting!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang direct 10% korting bij een besteding van minimaal € 75:

________________________________________________________________________________________

> Misschien is een Shark helm iets voor jou!

3. Goed voor een zachte ondergrond

Ook geeft een lagere bandenspanning extra grip en minder slip. Dit komt doordat een groter deel van de band in contact is met de ondergrond. Hierom kan de bandenspanning bewust verlaagd worden. Mountainbikers of mensen die graag crossen gebruiken dit om zo meer controle te houden op lagere ondergrond.

4. Hard, maar niet te hard

Een hogere bandenspanning vermindert de vering van de band. Het gevolg hiervan is dat het rijcomfort afneemt. Bij een te hoge bandenspanning kan een canvasbreuk ontstaan. Dit betekent dat de binnenband lek wordt gestoten tegen de buitenband. Als dit is gebeurd, is het te zien aan een gekke knobbel op de buitenband.

> Verzending = gratis op het gehele assortiment: jet helmen & Shark helm Evoline 3!

5. Temperatuur en gewicht hebben ook invloed

Tot slot hangt de bandenspanning af van twee dingen die los staan van de scooter zelf. Dit is het lichaamsgewicht van de bestuurder en de omgevingstemperatuur. Naarmate het lichaamsgewicht van de bestuurder toeneemt, des te hoger dient de bandenspanning te zijn. Bij de omgevingstemperatuur is het andersom. Hoe lager de buitentemperatuur is, des te hoger de bandenspanning moet zijn. De aanbevolen bandenspanning is van toepassing bij een temperatuur van 20°C. Bij iedere 10°C verschil in buitentemperatuur, dient er een verschil van 0,1 bar meegerekend te worden. Bijvoorbeeld: de achterband moet een bandenspanning hebben van 2,0 bar. Dit betekent dat bij een temperatuur van 0°C, de bandenspanning 2,2 bar moet zijn.

> Bekijk ook onze andere helmen. Of wat dacht je van een scooter beenkleed?

Motorhelmen

Vinz Kennet - Mat Wit
Vinz Kennet - Mat Wit
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  74,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Vinz Pilgrim - Fluor Geel
Vinz Pilgrim - Fluor Geel
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  79,95 Vanaf  69,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*
Schuberth C4 Pro Swipe - Geel / Zwart
Schuberth C4 Pro Swipe - Geel / Zwart
Onze prijs (incl. btw)
Normale prijs  699,95 Vanaf  399,95
Vóór 23:59 uur besteld = morgen in huis*

Heb je nog niet een scooterverzekering? Lees hier de redenen waarom je een scooterverzekering moet afsluiten.