Hoe mijn CDI-begrenzer afstellen?

Je scooter tunen kan op verschillende manieren. Je kunt er enerzijds voor kiezen om je scooter zo aan te passen zodat het vermogen aangesterkt wordt. Omdat het vermogen dat je scooter echt heeft wordt aangepast aan de wettelijke normen wordt je scooter begrensd, dus kun je anderzijds ook de begrenzers op je scooter afstellen of verwijderen. Naast het verwijderen van onder meer de vario-ring of de uitlaatproppen kun je ook aan de slag met het afstellen van je CDI.

Technische aangelegenheid

De CDI, afkorting voor Captive Discharge Ignition, is een onderdeel van het ontstekingssysteem in je scooter. Samen met de bobine en de bougies. De CDI regelt de snelheid van de ontsteking. Als deze dus zo is afgesteld dat hij niet naar volle vermogen werkt gebeurt de ontsteking langzamer en rijdt ook jouw scooter maar de maximale wettelijk toegestane snelheid. Terwijl hier veel meer mogelijk is. Wat kennis van zaken is hier wel aan de orde, ga niet zomaar werken aan je scooter als je geen verstand hebt van de werking van deze systemen.

> De Schuberth C4 ProShark Raw helm: Vandaag besteld = morgen in huis

Afstellen van de CDI-unit

Als je echter deze CDI-unit kunt vervangen of aanpassen, kun je het vermogen van je scooter merkbaar optrekken. Afhankelijk van je type scooter kan het afstellen van je CDI-begrenzer verschillen. De CDI-unit bevindt zich bij je accu. Deze kun je makkelijk in- en uitklikken. Bij de meeste scooters is dit een eenvoudige ingreep. Aan de achterkant van de CDI-begrenzer zie je een lus van een draad, meestal paars, rood of blauw. Als je deze draad doorknipt heb je de begrenzer reeds bijgesteld. Meer is het uiteindelijk niet. Bij CDI-units waar deze draad niet zichtbaar is zijn er een aantal mogelijkheden. Oftewel heb je meteen een nieuwe onbegrensde CDI-unit nodig oftewel dien je in je CDI-unit wat plastic te verwijderen zodat je het metalen plaatje dat eronder zit kunt onderbreken en zo de begrenzing kunt stopzetten.

> Tot wel 40% korting: crosshelm & integraalhelmen!

Werk voor specialisten

Een nieuwe CDI-unit kost, afhankelijk van het type, al snel rond de 50 Euro. Laat daarom dit werk het liefst uitvoeren door iemand die wat kennis van scooters, vermogen en tuning heeft. Het kan een delicate ingreep zijn en extra kosten zijn uiteraard steeds te vermijden. Hou er ook steeds rekening mee dat een afgestelde CDI-unit er voor zorgt dat je scooter sneller gaat dan de wettelijk toegestane snelheid (leer hier meer over de veiligheid van een begrenzer). Eventuele gevolgen hiervan zijn enkel aan de chauffeur of eigenaar toe te schrijven, en niet aan degene die het werk aan je scooter heeft verricht.

> De shark helm en Shark sharktooth prime: Gratis verzending + kies zelf uw aflevermoment & plek!