Fietshelm verplicht bij elektrische fiets?

15 december 2021
Fietshelm verplicht bij elektrische fiets?

Wanneer we het hebben over elektrische fietsen, zul je denken aan een fiets die je een klein steuntje in de rug geeft tijdens het trappen. Toch zijn er verschillende elektrische fietsen te onderscheiden. Er bestaan namelijk ook regelrechte scheurijzers waar een helm dragen een vereiste is.

Het dragen van een fietshelm op de openbare weg is in Nederland niet verplicht. Er geldt evenmin een verplichting om een fietshelm te dragen tijdens het fietsen op een elektrische fiets. Heel anders is dit voor het krachtige broertje van de elektrische fiets: de speed pedelec. Lees hier meer over dit onderwerp.

Helmplicht elektrische fiets

In Nederland geldt geen helmplicht voor elektrische fietsen tot 25 km/uur, omdat deze fietsen onder ‘gewone’ fietsen vallen.

De E-bike & de helm

Zolang je e-bike tot 25 km/uur rijdt, zul je geen helm hoeven dragen. Echter vallen onder E-bikes ook fietsen die snelheden dragen tot 45 km/uur. Hiervoor geldt wél een helmplicht.

Hoe zit het met de pedelec?

Met een topsnelheid van 45 km/u is het dragen van een helm verplicht op deze speed bike. Bovendien moeten besturuders van speed pedelecs ook tenminste 16 jaar te zijn en een brommerrijbewijs hebben. Daarnaast moet een speed pedelec voorzien zijn van een geek kentekenplaat. Bestuurders moeten niet alleen een helm dragen, maar dienen ook minimaal 16 jaar te zijn, een brommerrijbewijs te halen en een kentekenplaat op de fiets te bevestigen.

Speed pedelecs zijn een uitkomst voor iedereen die verder dan 15 km van hun werk woont. Veel forenzen maken gretig gebruik van de topsnelheid die deze fiets kan behalen. Voor recreatief gebruik – een toeristisch tochtje door de stad of een ritje over de hei – zijn deze fietsen niet geschikt. Je zult deze fietsen namelijk enkel mogen gebruiken op bromfietspaden en sommige rijbanen.

Helmverplichting in 2017

Het ministerie van Infrastructuur en milieu stelde met ingang van 2017 speed pedelecs gelijk met voertuigen in de bromfietscategorie. Niet geheel onlogisch, aangezien je met deze speedbike met gemak grote snelheden behaalt. Vanaf het moment dat de speed pedelec gelijk gesteld werden met bromfietsen, werd het dragen van een helm ook een verplichting.

De verwachting is dat ook voor e-bikes een helmplicht wordt ingesteld. Momenteel is daar nog geen sprake van.

> Lees meer over: de leeftijd voor scooter rijden.