Hoeveel scooters rijden er in Nederland?

Hoeveel scooters rijden er in Nederland?
3 mei 2022
Hoeveel scooters rijden er in Nederland?

Cijfers van het CBS

Uit statistieken van het CBS blijkt dat op 1 januari 2021 bijna 1,3 miljoen bromfietsen in Nederland reden. Dit aantal is alleen maar meer geworden. Veel mensen kiezen voor een scooter om snel op bestemming te zijn of willen van die dure, grote auto af. Opvallend is dat onder jongeren het aantal scooterrijders is afgenomen. Eind 2020 bleek dat onder alle leeftijden het scooterbezit toenam, behalve onder 16 tot 20 jarigen.

Waarom rijden er zoveel scooters?

Het hoge aantal scooterrijders is vrij logisch. Een scooter heeft ontzettend veel voordelen, zeker voor mensen zonder autorijbewijs. Zeker met een blauw kenteken kun je snel overal heen. Verder is een scooter (zeker in vergelijking tot een auto) relatief goedkoop. De verzekering is vaak slechts een aantal euro per maand. Het onderhoud kost vaak ook weinig en een scooter rijdt veel zuiniger dan een auto. Ook hoef je geen rekening te houden met andere moeilijkheden die een auto met zich meebrengt: nooit meer zoeken naar die ene parkeerplaats, of hier enorm veel geld voor moeten betalen.

Wie zijn de scooterrijders?

Wanneer je de statistieken vergelijkt met voor 2011 zul je zien dat steeds minder jongeren rijden op een scooter of brommer. In plaats daarvan zijn er steeds meer vijftigplussers die een scooter kopen. In 2011 werd het praktijkexamen voor een scooter en brommer ingevoerd, waardoor veel jongeren afzagen van het kopen van een scooter. Verder kan je tegenwoordig op jongere leeftijd beginnen met autorijlessen, wat ook een reden kan zijn voor jongeren om geen scooter te kopen. Ouderen vinden een scooter vaak erg fijn. Geen wonder dus dat de populariteit onder snor- en bromfietsen bij ouderen stijgt. Er rijden dus steeds meer scooters in Nederland en dat is ook niet onverklaarbaar. Zeker in vergelijking met een auto is een scooter vrij goedkoop, goed te leiden door het verkeer en handig voor kleinere afstanden. Veel inwoners klagen over de overlast die een scooter veroorzaakt, toch zijn ze vaak beter voor het milieu en de omgeving als in vergelijking met een auto.

Weet jij op welke leeftijd een kind achterop de scooter mag?