Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023

Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023
26 augustus 2022

Helmplicht snorfiets per 1 januari 2023

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets. Na een aantal keer te zijn uitgesteld moeten snorfietsers dus een helm dragen tijdens het rijden. Waarom de overheid een snorfiets helmplicht instelt leggen we je graag uit.

Vijf belangrijkste punten: dit moet je weten

 • Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht om een helm te dragen op de snorfiets
 • Ook op andere voertuigen met een blauw kenteken is dit verplicht, waaronder speed pedelecs en bromfietsen
 • Snorfietsers mogen nog altijd op het fietspad rijden (behalve in Amsterdam & Utrecht)
 • Het is belangrijk om een ECE goedgekeurde helm te dragen
 • Het niet dragen van een helm kan je een boete van € 100, - opleveren

De branche heeft in 2022 extra tijd gehad om zich hierop voor te bereiden. Vanaf 1 januari 2023 zijn alle bestuurders én passagiers van voertuigen met een blauw kenteken dus verplicht om ook een helm te dragen.


Op de hoogte blijven

Schrijf je hieronder in, om op de hoogte te blijven over de helmplicht en om speciale helmplicht aanbiedingen van Helmonline te ontvangen.

Waarom is de snorfiets helmplicht belangrijk

De Tweede Kamer en een groot aantal artsen zien al lange tijd de noodzaak in van het dragen van een helm voor snorfietsers. Met het verplichten van een helm hoopt men het aantal ongelukken naar beneden te krijgen.

Tijdlijn besluitvorming van 2018 t/m 2022

Wat mag wel en wat mag niet: de snorfiets helmplicht uitgelegd

Allereerst is het goed om scherp te hebben voor wie deze snorfiets helmplicht nu geldt. Een snorfiets is een voertuig met een blauw kentekenplaatje wat niet harder dan 25 kilometer per uur mag. De helmplicht geldt voor zowel de bestuurder als voor de passagier.

Wat mag niet met de helmplicht snorfiets?

 • Zonder helm rijden
  Je loopt dan het risico op een boete van € 100
 • Zonder goedgekeurde helm rijden
  Voor helmen gelden veiligheidseisen, daarom is het belangrijk om wel een goedgekeurde helm te dragen. Een helm met een ECE 22.05 keurmerk voldoet aan alle eisen. Tegenwoordig is er ook het ECE 22.06 keurmerk. Dit is een vernieuwde versie van het keurmerk.
 • Daarnaast loop je zonder goede helm alsnog het risico op een boete óf krijg je problemen bij de verzekering wanneer je onverhoopt een ongeluk hebt gehad. Voor een goedgekeurde speed-pedelec-helm is een NTA 8776:2016 markering noodzakelijk

Wat mag wel met de helmplicht snorfiets?

 • Een goedgekeurde brommerhelm of scooterhelm dragen
 • Snorfietsers mogen nog altijd op het fietspad rijden (tenzij anders aangegeven)

Onderstaande helmen voldoen allemaal aan de helmplicht, zijn ECE gekeurd en zijn de meest populaire helmen voor snorfietsers, scooter- en brommerliefhebbers:

Vinz Sole - Mat zwart Vinz Navarra - Mat zwart Vinz Kennet - Mat roze

Hoe herken ik een goedgekeurde helm?

Behoor jij bij de groep die nu op zoek moet naar een helm? Wij helpen je graag verder met deze zoektocht. Wanneer de snorfiets helmplicht van kracht gaat – 1 januari 2023 dus – is het verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Dit gaat om brommerhelmen en scooterhelmen. Je mag ook een speed-pedelec helm dragen, echter hebben artsen hier kritiek op. Bij Helmonline verkopen we alleen brommer-, motor- en scooterhelmen.

Mag een snorfietser op het fietspad?

Het is toegestaan voor snorfietsers op om het fietspad te rijden. Ook na 1 januari 2023 mogen zij dit blijven doen. Alleen in Amsterdam en Utrecht is het op dit moment verplicht om op de rijbaan te rijden. Vooralsnog blijft het hier ook bij. Voor de rest verandert er niks voor de snorfietser, behalve dus de helmplicht.