Wat voor benzine gaat er in een 2-takt scooter?

Dit artikel is geschreven door onze helmenexpert Aäron.

Er zijn verschillende soorten scooters zoals de 4-takt en de elektrische scooters. Een oudere variant van de 4-takt is de 2-takt. Dit is een simpele variant van de 4-takt, maar dat houdt de huidige gebruikers van 2-takt scooters niet tegen. Doordat een 2-takt scooter vaak ouder is heeft het misschien ander onderhoudt nodig, of toch niet? Vragen die kunnen oprijzen bij deze nostalgische 2 takt scooters zijn bijvoorbeeld: welke benzine mag in 2takt scooter?

Om te voorkomen dat de 2 takt scooter de verkeerde benzine krijgt, leggen wij graag uit wat voor benzine er in een 2 takt scooter moet.

welke benzine gaat er in een 2-takt scooter

Wat is een tweetaktmotor?

Een tweetaktmotor is een simpele verbrandingsmotor die twee ‘slagen’ gebruikt om de paardenkracht op te wekken. Deze twee slagen zijn de:

  • Inlaatslag, deze slag zorgt dat de lucht en brandstof wordt aangezogen. De zuiger trekt naar beneden waardoor er zuigkracht ontstaat.
  • Arbeidsslag, deze slag is het moment van verbranding en hier komt ook de kracht vandaan. Alle kleppen zijn dicht en de zuiger drukt de ingezogen stoffen dicht bij elkaar, waardoor er een vonk ontstaat.

Doordat een tweetaktmotor in verhouding veel slagen maakt, maakt deze motor ook veel lawaai. Hierdoor is deze motor ook minder zuinig dan de nieuwere variant: de viertakt.

> Wil je veilig en duidelijk kunnen communiceren tijdens een scooterrit? Kies voor het Shark Prime communicatiesysteem.

Soorten benzine voor de 2-takt scooter

Vaak is het een mooie discussie: kies je voor een 2-takt scooter of voor een 4-takt scooter? Hoogstwaarschijnlijk ben jij in het bezit van een 2-takt scooter en zoek je nu naar het juiste type benzine. Afhankelijk van of je nog het oudere 2-takt model hebt – waar je olie moet mengen met de benzine – kun je bepalen welke benzine in een 2takt scooter moet. Zeker omdat de 2takt scooter meer benzine nodig heeft, is het belangrijk dat je het juiste type kiest.

Bij de bezinepomp zijn er twee verschillende soorten benzine te koop die geschikt zijn voor scooters. Deze zijn:

  • Euro 95
  • Euro 98
  • Scooterbenzine

Kies als tweetakt benzine scooter bij voorkeur voor Euro 95 E5 of Euro 98 E5. In E10 zit een hogere concentratie ethanol. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur erg hoog wordt in de motor. Dit kan schade veroorzaken op termijn. Is E5 niet beschikbaar op het benzinestation? Dan kan eenmalig E10 geen kwaad, maar voor langdurig en veelvuldig gebruik wordt dit niet aangeraden.

De term ‘scooterbenzine’ klinkt alsof het in iedere scooter kan en hoort. Echter klopt dit niet. Tegenwoordig rijden de scooters op Euro 95. Dit is goedkoper en past bij de nieuwere motors. Scooterbenzine is een combinatie van benzine en olie en is hierdoor beter geschikt voor oudere scooters. Oudere scooters hebben namelijk geen oliecarter welke voor de olietoevoer zorgt, daarom zat dit vroeger al bij de benzine. Een lokale garage kan je hier meer over vertellen.

Heb je niet een 2-takt scooter, maar een 4-takt scooter? Lees hier wat voor benzine in een 4-takt scooter gaat!

> Vandaag besteld, morgen in huis: onze scooter helmen & crosshelmen!

Bekijk ook eens deze producten: