5 tips om je scooter op te voeren

Een groot deel van de scootergebruikers wil zijn of haar scooter op laten voeren. Dat is ook niet zo gek, aangezien de maximumsnelheid van vijfenveertig kilometer per uur voor veel scooterrijders veels te langzaam is. Niet eens omdat zij graag hard willen rijden, maar ook omdat het volgens hen gevaarlijk op de weg is. Autorijders kunnen immers veel harder en hebben vaak de neiging scooters met een geel teken (op een gevaarlijke manier) in te halen. Of je nu hard wil rijden of veilig wil zijn voor auto's, het is helemaal niet zo lastig om je scooter op te voeren.

Twee soorten scooters

Als je van plan bent je scooter op te voeren, is het allereerst belangrijk dat je weet wat voor scooter jij hebt. Er zijn in feite twee soorten scooter: de 2-takt en de 4-takt. Het verschil is dat er bij een 4- takt extra onderdelen aanwezig zijn die ervoor zorgen dat de scooter minder brandstof verbruikt, vergelijkbaar met een auto. Er is bij een 4-takt bijvoorbeeld een nokkenas aanwezig en kleppen. De olie hoeft zo niet meer met behulp van een oliepomp aan de brandstof toegevoegd te worden aangezien deze smering met motorolie plaatsvindt.

> Tot wel 40% korting: crosshelm & integraal helmen!

Het opvoeren van een 2-takt

Het opvoeren van een 2-takt scooter gaat dan ook heel anders in zijn werk als het opvoeren van een 4-takt. Vaak wordt de scooter op een aantal punten aangepakt zodat hij langzamer gaat rijden, zo voldoet hij aan de Nederlandse wetgeving. Zo wordt er bijvoorbeeld een kleinere sproeier geplaatst, een prop in de uitlaat gedaan, een aanpassing in de luchttoevoer, een varioring, enzovoort. Door een van deze dingen weg te halen kun je de scooter dus al snel gemakkelijk opvoeren tot ongeveer tachtig kilometer per uur.

> Scooterhelm kopen: Profiteer van gratis verzending op het gehele assortiment!

Het opvoeren van een 4-takt

Vaak is het zo dat een 4-takt alleen maar beperkt wordt door een ontstekingsregeling (cdi) of een vario-ring. Als je de scooter op wil voeren hoef je dus simpelweg alleen maar de vario-ring te verwijderen en/of de cdi aan te passen. Wel is het zo dat de 4-takt dan niet zo snel rijdt als een 2- takt. Denk dan aan ongeveer zestig kilometer per uur.

> zoek je een nieuwe scooterhelm? Bekijk de nieuwe jethelmen en Schuberth helmen.

Opvoeren en garantie

Het opvoeren van je scooter hoeft geen gevolgen te hebben voor de garantie van je scooter. Zo kun je de begrenzen van je scooter er prima afhalen. Deze wordt er namelijk alleen maar opgedaan voor de Nederlandse wetgeving om je scooter langzamer te laten rijden, feitelijk breng je de scooter zo weer in originele staat. De scooter kan ook opgevoerd worden door gebruik te maken van een andere cilinder of uitlaat. Eigenlijk vergroot je dan de capaciteit van de motor. Dit komt niet ten goede aan je scooter en dit heeft dus ook waarschijnlijk tot gevolg dat de garantie van je scooter vervalt.

Scooter opgevoerd? Lees hier alles over chiptuning voor een scooter!